Een zakkenfilter filtert vaste stofdeeltjes uit rookgas
Een zakkenfilter (doekenfilter of mouwenfilter) is een filter uit textiel dat vaste stofdeeltjes uit rookgas afscheidt. Doekenfilters worden in een filterhuis met verschillende kamers gebouwd. Elke kamer bevat meerdere rijen cilindrische filterzakken. Die bestaan doorgaans uit vilt of PTFE en zijn om metalen korven bevestigd. Het filterdoek kan in verschillende uitvoeringen zijn aangebracht zoals slangen, enveloppen etc.
Zakkenfilters worden ingezet voor het filteren van fijnstof en zwevende stoffen. Een zakkenfilter wordt zowel al voor- en hoofdfilter gebruikt in ventilaties en luchtbehandelingsinstallaties.
Werking van zakkenfilters
Het met vaste stof beladen gas stroomt in de regel van buiten naar binnen. De met stof verontreinigde lucht wordt door het doekenfilter geleid en van stofdeeltjes ontdaan. De binnenkomende lucht stroomt meestal niet rechtstreeks naar de filters, maar wordt door één of meerdere verdeelplaten geleid. Het doel hiervan is te zorgen voor een betere verdeling over de doeken waardoor deze meer gelijkmatig worden belast. Ook verliest de lucht een groot gedeelte van zijn kinetische energie, waardoor een voor afscheiding plaats vindt onder invloed van de zwaartekracht.
Zo vormt zich een laag stof aan de buitenzijde van het doek. Als de verschildruk over het filter te hoog wordt, wordt met perslucht een stoot gegeven. Die brengt het filterdoek in trilling, waardoor het stof naar beneden valt, waar het in een trechter terecht komt en het door een rad-sluis verwijderd kan worden.
Schadelijke gassen uit rookgas verwijderen
In combinatie met injectiesystemen kan de techniek ook worden toegepast voor de verwijdering van specifieke gasvormige verontreinigingen zoals dioxines.
Om schadelijke gassen uit rookgas te verwijderen kan stroomopwaarts ook een reagens in het rookgas verspreidt worden zoals kalkmelk, kalk natriumcarbonaat, actieve kool. Die stoffen adsorberen dan de schadelijke stoffen of neutraliseren, ze worden dan ook in het doekenfilter tegengehouden.
Voordelen van het gebruik van een zakkenfilter:
- Hoog verwijderingsrendement.
- Wisselende belasting heeft geen invloed op druk-val en efficiëntie.
- Afgevangen stof kan eventueel weer als grondstof worden gebruikt.
Nadelen voor het gebruik van een zakkenfilter:
- Niet geschikt voor natte of kleverige stoffen (in verband met het verstoppen van filter) Eventuele opwarming gasstroom voorkomt vocht condensatie op het filter.
- Explosierisico
- Mogelijke elektro statische oplading
- Groot ruimtebeslag
Diverse varianten zakkenfilters:
- (Verbeterde) Compact filters, ook wel cassette-filters of enveloppenfilter genaamd. Compact-filters worden uitgevoerd in verschillende groottes en capaciteiten. Vaak wordt gebruik gemaakt van standaard eenheden, waaruit filterinstallaties met grote capaciteiten kunnen worden opgebouwd. Het verschil ten opzichte van het doekfilter is de compacte opbouw en de manier waarop de filterelementen zijn aangebracht in het filterhuis. Ze zijn zodanig geplaatst dat ze eenvoudig te vervangen zijn. Synoniemen zijn: Sintamatic, Sinter lamellenfilter, Spirot tubes.
- Katalytische doeken. Voor specifieke toepassingen kunnen in de doeken katalysatoren worden verwerkt, zogenaamde katalytische doeken. Als katalysator wordt vanadium/titanium gebruikt. De belangrijkste toepassing is de verwijdering van dioxines en furanen maar ook andere verontreinigingen Solas VOS, PAK’s PCB’s en andere gechloreerde verbindingen kunnen worden verwijderd.
- Een reactief filterdoek. Dit filter materiaal heeft de eigenschappen dat het dioxine/ furaan afbreekt i.p.v. adsorbeert. Het materiaal is bestand tegen een temperatuur van 260 °C en heeft een optimale werking rond een bedrijfstemperatuur van 220 °C.
Veiligheidsmaatregelen voor de afgevangen reststoffen
Reststoffen zijn het afgevangen stof en de gebruikte doeken. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de toepassing. Systemen met een verhoogd risico (explosie, brand) moeten voorzien zijn van veiligheidsmaatregelen zoals expansieluik of sprinklers.