Selecteer een pagina
Home   »   Kennisbank   »   Een geschikte koppelmeter voor elke toepassing via Bienfait

Een geschikte koppelmeter voor elke toepassing via Bienfait

Een roterende koppelmeter is bedoeld om tussen aandrijving en aangedreven constructie te worden geplaatst en zo het optredende draaimoment te meten.
Bienfait levert koppelsensoren, ook wel koppelmeters of draaimoment meetassen genoemd, met verschillende nauwkeurigheidsklassen.

In welke situaties kan een koppelmeter worden toegepast?

 • Bij het testen van aandrijvingen, motoren en pompen, voor o.a. rendementsbepaling en levensduurtesten kan gebruik worden gemaakt van een koppelmeter.
 • Bij toepassing van een roterende koppelmeter dient een keuze gemaakt te worden gemaakt tussen een starre en een zwevende opstelling. De meeste koppelopnemers zijn leverbaar met ingebouwde elektronica, zij leveren een genormeerd signaal van 0 – ±5V (±10V) of hebben een digitale RS-485-aansluiting. Er zijn ook USB uitvoeringen beschikbaar, welke inclusief software voor registratie van draaimoment en toerental worden geleverd.
 • Bij een niet-draaiende toepassing kan een statische koppelmeter worden ingezet.
 • Bij draaiende toepassingen kan in sommige gevallen ook voor een statische koppelmeter – een soort wiel met spaken – worden gekozen. Wanneer de aandrijvende motor aan een dergelijke statische koppelmeter wordt gemonteerd kan daarmee het reactiemoment worden gemeten. Met deze oplossing wordt de gemiddelde waarde van het optredende koppel gemeten. Vanwege de massatraagheid is een dergelijke koppelmeting niet geschikt voor situaties waarin dynamische metingen moeten worden uitgevoerd.

Mogelijke alternatief

Als alternatief kunt u voor een dergelijke meting, waarbij variaties in het koppel niet van belang zijn, de aandrijving gelagerd opstellen en door middel van een load cell met een reactiearm tegengehouden.

Meer weten?

Een artikel van Dr. Wilfried Krimmel van de gerenommeerde Duitse fabrikant Lorenz Messtechnik GmbH betreffende de ontwikkeling en de toekomst van de koppelmeettechniek:
Evolution and future of torque measurement technology

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die Bienfait u kan bieden, kijkt u dan o.a. bij de volgende categorieën:

Wilt u meer weten over koppelmeter? Neem dan gerust contact op via info@bienfait.nl of vul het formulier in.
Wij zullen daarna zo spoedig mogelijk reageren.

Heeft u een vraag?

 

  Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.

  Deze website wordt beschermd met reCAPTCHA en het privacybeleid en servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

  Telefonisch contact

  +31 (0) 23 55 30 300