Selecteer een pagina
Home   »   Kennisbank   »   Spiriobuis | Rond luchtkanaal

Een spiriobuis voor de aan- en afvoer van lucht.

Een spirobuis wordt ook wel spiralobuis of spiraliet buis, is een rond luchtkanaal voor de aan- en afvoer van lucht. Ze worden ook wel spiraalbuizen genoemd en zijn doorlopen uitgevoerd in spiraal geklist staalband. Ze zijn sterk en hebben een hoog weerstandsvermogen en zijn glad van binnen, wat een goede doorstroom van lucht mogelijk maakt.

  Hulpstukken voor het verbinden van de spiriobuis

  Middels spiro hulpstukken zijn deze luchtkanalen eenvoudig met elkaar te verbinden. Hiermee kunnen ze zowel in rechte lijnen, als in bochten van 15, 30, 45 of 90 graden worden gekoppeld. Verder kunnen er aftakking van 45 of 90 graden worden gerealiseerd en is er de mogelijkheid om verschillende diameters met elkaar te verbinden. De hulpstukken zijn volbad verzinkt, ofwel vervaardigd uit sendzimir platen en gepunt last. Op aanvraag zijn deze typen luchtkanaal ook leverbaar in de materialen:

  • standaard aluminium
  • koud gewalst
  • roestvrijstalen plaat
  • aluzink

  Het gebruik van hoogwaardig materiaal wordt gecombineerd met een SAF verbinding die de spirobuis volledig luchtdicht afsluit, waardoor een hoger rendement gehaald wordt uit de aan- en afvoer van geventileerde lucht.

  Thermisch geïsoleerde pijpleidingen

  De pijpleidingen kunnen thermisch geïsoleerd worden. De thermische isolatie van de pijpleidingen beschermt de gebruiker of bediener tegen het risico van brandwonden door de hete oppervlakken van de pijponderdelen.

  Tegelijkertijd voorkomt thermische isolatie van de pijpleiding dat het gas afkoelt binnen de pijpleidingtrajecten en draagt bij tot het verminderen of elimineren van de mogelijkheid van condensatie van dampen aan de binnenzijde van de pijpleidingtrajecten.

  Bescherming van de spiriobuis

  Als bescherming tegen beschadiging van de isolatielaag wordt gegalvaniseerd plaatstaal of aluminiumplaat gebruikt. De afdeklaag van de pijpbeplating wordt op de plaats van uitvoering gevormd uit rollen en aangebracht.

   

  Voordelen van het gebruik van spiraalkokers:

  • Door de grote diameter van de buis, kan er veel lucht verplaatst worden zonder dat de ventilator veel toeren hoeft te maken.
  • Goedkoop en lage installatiekosten
  • Duurzame oplossing
  • Relatief eenvoudig te reinigen
  • Veel hulpstukken beschikbaar.
  • De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant relatief glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen)

  Nadelen van het gebruik van spiraalkokers:

  • Bij het gebruik van spiraalkokers worden meestal meerdere aftakkingen op één buis gemaakt, hierdoor kan het probleem van “overspraak tussen de ruimtes” zich gaan voordoen. Ook kunnen andere geluidsvibraties ontstaan. Om geluidsoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn speciale flexibele ventilatiebuizen nodig die vlak achter de motor en bij de ventilatie-ventielen gemonteerd worden.
  • Door de grote diameter zijn ronde ventilatiebuizen lastig weg te werken.
  • Bij meerdere aftakkingen zal er bij het eerste ventiel, dat zich het dichtst bij de motor bevindt meer lawaai ontstaan dan bij het laatste ventiel.
   Een spiriobuis voor de aan- en afvoer van lucht

   Heeft u een vraag?

    

    Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.

    Deze website wordt beschermd met reCAPTCHA en het privacybeleid en servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

    Telefonisch contact

    +31 (0) 23 55 30 300