Selecteer een pagina
Home   »   Kennisbank   »   Stofafzuiging in de werkplaats

Stofafzuiging in de werkplaats

Stofoverlast is een veel voorkomend probleem bij bedrijven in met name de industriële en logistieke sector. Tijdens productie- en logistieke processen in de werkplaats komen allerlei luchtverontreinigende stoffen vrij. Deze stoffen brengen vele vaak negatieve effecten met zich mee en is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van jezelf en je medewerkers.

Bronafzuiging op afzonderlijke machines reinigt de lucht niet altijd voldoende. Zonder industriële centrale stofafzuiging komen kleine, mogelijk schadelijke deeltjes in de longen terecht, met gezondheidsklachten als gevolg.

Een centraal afzuigsysteem is ideaal in situaties waarbij het gewenst is vanaf verschillende plekken in de werkomgeving stoffen op te zuigen. Daarnaast biedt een dergelijk systeem ook uitkomst in situaties waarbij geregeld grote hoeveelheden stoffen en materialen opgezogen en centraal afgevangen dienen te worden.

Een centraal afzuigsysteem wordt opgebouwd uit de combinatie van een vacuümunit, een voorafscheider en leidingwerk. Daarbij zijn verschillende mogelijkheden, waaronder het leveren van ATEX gecertificeerde vacuümunits of het toevoegen van HEPA filters voor het opzuigen van gezondheidsgevaarlijke stoffen.

Voordelen van een centraal afzuigsysteem:

 • Een schone binnen-lucht en daardoor een gezonde werkomgeving.
 • Besparing op schoonmaakkosten
 • Besparing op energieverbruik en op onderhoudskosten
 • Verminderd ziekteverzuim en een verminderd risico op ongevallen.
 • Mogelijk hergebruik van materialen in het productieproces.

Stofafzuiging in de werkplaats kan op verschillende manieren worden ingezet:

 • Bronafzuiging: afzuiging van bewerkingsmachines.
 • Afzuiging van de gehele ruimte: waardoor de hele ruimte wordt voorzien van schone gefilterde lucht.
 • Daarnaast kan een afzuiginstallatie of stofzuiger in de werkplaats worden ingezet voor de algemene schoonmaak van vloeren en werkplekken.

Systemen voor een perfecte afzuiging in de werkplaats:

  Industriële bronafzuiging | Werkplaats

  Afzuigarmen

  Voor vaste werkplekken waar hinderlijke en/of gezondheidsgevaarlijke stoffen en dampen ontstaan, de afzuigarm vaak de meest efficiënte manier van bronafzuiging. Wanneer de afzuigcapaciteit en diameter van de arm juist berekend zijn op het soort werk, kan de werknemer bij goed gebruik van de afzuigarm bijna volledig worden gevrijwaard van deze dampen en geuren.

   Mobiele afzuiging

   Wanneer werkzaamheden telkens op een andere plek plaatsvinden kan mobiele afzuiging een oplossing bieden. Denk hierbij aan een verrijdbare unit met vaste afzuigarm of bijvoorbeeld een centrale installatie met meerdere afzuigslangen. Industrieën die zich hier goed voor lenen zijn: metaalbewerking, technische scholen, scheepsbouw of offshore- en baggerindustrie.

    Industriële bronafzuiging | Werkplaats

    Bronafzuiging

    Voor de afzuiging van gevaarlijke en hinderlijke stoffen is een bronafzuiging vaak de beste keuze. Het voorkomt dat de gevaarlijke stoffen worden ingeademd of zich verder door de werkplek verspreiden. Daarnaast is er in verhouding met ruimtelijke afzuiging, een veel lagere capaciteit nodig. De bronafzuiging of puntafzuiging kan worden gerealiseerd worden door middel van afzuigarm, op maat gemaakte afzuigkap, gesloten cabine voorzien van afzuiging, afzuigtafel of afzuigarm.

     Industriële Robot afzuiging | Werkplaats

     Ruimtelijke afzuiging

     Hoewel bronafzuiging in veel gevallen de voorkeur geniet, is het in praktijk niet altijd mogelijk om dit voor alle werkzaamheden te realiseren. Een ruimtelijk ventilatiesysteem kan dan de perfecte ondersteuning bieden om de werkplaats toch goed schoon en vrij van gezondheidsschadelijke stoffen te houden. Ruimtelijke ventilatie bestaat altijd uit een combinatie van buitenluchtventilatie en binnen-luchtfiltratie. (Deels) ruimtelijke ventilatie wordt toegepast:

     • Bij grote werkoppervlakken waar op veel verschillende plaatsen moet worden gelast.
     • Bij wisselende werkplekken
     • Bij verbetering van klimaatbeheersing
     • Bij variërend (projectmatig) werk, waar ook aan wordt geslepen, gegutst of gesneden.
     Sluipcabines | Werkplaats

     Slijpcabines

     verminderen niet alleen de geluidsoverlast, maar ze schermen de verdere werkplaats ook af van vervuilde lucht. Door het eigen afzuigsysteem van de slijpcabines wordt de concentratie metaaldeeltjes in de lucht van de resterende werkruimte sterk verminderd. Naast slijpcabines zijn er ook lascabines.

      Lasercellen

      Net als bij lasrobots is bij laser lassen ook de bronafzuiging cruciaal.

       Robotafzuiging

       wanneer gekozen wordt voor lasrobots is de afzuiging cruciaal

        Heeft u een vraag?

         

         Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.

         Deze website wordt beschermd met reCAPTCHA en het privacybeleid en servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

         Telefonisch contact

         +31 (0) 23 55 30 300