Selecteer een pagina
Home   »   Kennisbank   »   Voorafscheiders of cycloon stofafscheiders?

Voorafscheiders of cyclone stofafscheiders?

Een cycloon stofafscheider scheidt en verzameld stofdeeltjes, waardoor de kwaliteit van de lucht die in industriële processen wordt gebruikt, wordt verbeterd voordat ze weer in het milieu terechtkomt. 

Cyclone voorafscheiders zijn uitermate geschikt voor het afzuigen van grote hoeveelheden materialen of grof stof. Een voorafscheider wordt geplaats tussen het afzuigpunt en de afzuiginstallatie. Het filter van de afzuiger kan op die manier worden ontlast. Daarnaast is een voorafscheider uitermate geschikt om af te zuigen materiaal te scheiden.

Voordelen voorafscheider

Een voorafscheider die geplaatst wordt voorafgaand aan een filtersysteem, maakt het mogelijk om het merendeel van een soortgelijke massa, vloeistoffen of vezelachtig materiaal op te vangen. Tevens is een voorafscheider in staat om vonken en gloeiende materialen te neutraliseren

Andere voordelen van een cycloon voorafscheider zijn:

 • Een voorafscheider ontlast het filter van de industriële stofzuiginstallatie
 • Afgescheiden materiaal kan makkelijk gerecycled worden
 • Energiebesparing door afval te scheiden bij de bron
 • Waardevolle stoffen kunnen direct in het proces worden teruggevoerd

Verschillende soorten stofafscheiders:

In ons assortiment zijn drie verschillende soorten stofafscheiders opgenomen, elke soort heeft zijn eigen toepassing, voordelen en gebruikswijze. Wij onderscheiden onze afscheiders in de volgende types:

Stationair ongereinigde filters

Stationair ongereinigde filters worden ingezet wanneer er een grove scheiding moet worden gemaakt tussen gas en stofdeeltjes. De afscheidende werking van stationair ongereinigde filters is gebaseerd op de massatraagheid van de af te scheiden deeltjes.

Voorbeelden zijn cyclonen- en labyrint afscheiders.

Stationair ongereinigde filters bestaan uit een simpele constructie zonder bewegende delen, wat onderhoud aan de stofafscheider beperkt tot een minimum. Andere voordelen van een mechanische stofafscheider zijn:

 • Geschikt voor het afzuigen van grotere hoeveelheden stof
 • Kan op verstoppingen is klein
 • Kan worden ingezet als voorafscheider voor een filter.

Stationair ongereinigde filters zijn dus geschikt voor het afvangen van fijn stof. Na verloop van tijd dient het filtermedium vervangen te worden.

Perslucht gereinigde filters

Als er sprake is van een continu productieproces, is het van belang dat de filters onafgebroken functioneren en regelmatig worden gereinigd. Bij deze systemen wordt het filter gereinigd met lucht. Deze kan aangestuurd worden door een verschildruk meting (delta P meting) over het filter of worden ingesteld op tijd. 

Mechanisch gereinigde filters

Deze zijn geschikt voor het afvangen van fijne stofdeeltjes. Wanneer de ventilator wordt uitgeschakeld en is uitgelopen, wordt de reiniging automatisch in gang gezet. Door middel van een trilinrichting of klopmechanisme worden de filterslangen gereinigd. Het grote voordeel van dit type filter is de lagere aanschaf- en gebruikskosten ten opzichte van een perslucht gereinigd filter.

  Mechanisch gereinigde trilfilters

  Meer informatie?

  Meer weten over het gebruik van tril-, perslucht-  of cyclonen filters? Bekijk hier onze productrange in stof- en voorafscheiders

  Mechanisch gereinigde filters

  Mechanisch gereinigde trilfilters

  Perslucht filters

  Perslucht filters

  Heeft u een vraag?

   

   Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.

   Deze website wordt beschermd met reCAPTCHA en het privacybeleid en servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

   Telefonisch contact

   +31 (0) 23 55 30 300